Novosti

Dani zaštićenih autohtonih proizvoda u Dječjem vrtiću Škrinjica

23. travnja 2024.

U svrhu promocije autohtonih proizvoda vidovečkog kraja, u petak 12. travnja je u Dječjem vrtiću Škrinjica u Vidovcu treću godinu zaredom održana manifestacija „Dan zaštićenih autohtonih proizvoda“.

Obilježavanju je nazočio i župan Anđelko Stričak zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutinom Vincekom, a prisutni su bili i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić te predsjednica Udruge proizvođača povrća i voća “Zeljari” i čuvarica sjemena Varaždinskog zelja Marija Cafuk, kao i Vida Risek, ravnateljica Dječjeg vrtića Škrinjica.

Cilj manifestacije je potaknuti mlade od najranije dobi da se upoznaju s lokalnim zaštićenim proizvodima i jelima od istih. Vrtićarci su tako imali priliku kušati Vidovečki gibanik i najpoznatije jelo od zelja – sarmu, a ujedno su im bile podijeljene i prigodne bojanke koje je dala izraditi Varaždinska županija.

Čuvarica sjemena Varaždinskog zelja Marija Cafuk zadovoljna je što treću godinu zaredom djecu u vrtiću časte sa sarmom.

– Tu je i ljepše prezentirati Varaždinsko zelje jer tu smo doma i dušom smo zeljari. Djeca stvarno vide da je to zelje pravo vidovečko, odnosno varaždinsko i da sarma ima čisto drugačiji tek i ‘žmah’. Taj dječji vrtić sudjeluje u sadnji zelja, u gaženju zelja, tako da od samih početaka nastojimo djeci usaditi u srce da su oni zeljari i da Vidovec živi na zelju – rekla je Cafuk.

Vida Risek, ravnateljica Dječjeg vrtića Škrinjica, spomenula je kako vrtić u projektu sudjeluje od 2022. godine.

– Od tada svake godine obilježavamo Dan autohtonih proizvoda upravo iz razloga što imamo ovako lijepu podršku, i općine i lokalnih OPG-ova, s kojima ne samo da obilježavamo ovaj dan, već surađujemo u vidu sadnje i gaženja zelja, tradicijske aktivnosti koje djeca s radošću i veseljem odrade i sudjeluju – rekla je ravnateljica.

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)