Novosti

“Pred mojim očima rasteš”

29. siječnja 2024.

Odgojiteljice Valentina Magaš, Melita Filipović, pedagoginja Natalija Štefek i ravnateljica Vida Risek sudjelovale su na znanstveno stručnoj konferenciji pod nazivom „Pred mojim očima rasteš“ koja se održala 25. i 26.01.2024. u Zagrebu. Tema konferencije je bila „Socio-emocionalni svijet djece u interkulturnom okruženju – dobrobit interdisciplinarnog pristupa”. Unaprjeđenje kvalitete ustanova ranog i predškolskog odgoja te cjelokupnog sustava zahtijeva kontinuirano usavršavanje i profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih stručnjaka. Stalna nadogradnja znanja i vještina omogućuje usklađivanje sa suvremenim izazovima i dosezima u odgoju i obrazovanju, pružanje kvalitetne i sveobuhvatne podrške djeci u njihovom razvoju te kolegama, suradnicima i svim sudionicima povezanim s procesom.

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, dječjih vrtića iz svih dijelova Republike Hrvatske. Ova inspirativna konferencija pružila nam je jedinstvenu priliku za proširenje znanja, razmjenu iskustva s ostalim stručnjacima iz područja odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi. Raznolikost tema, od važnosti igre u ranom djetinjstvu do suvremenih pristupa inkluzivnom obrazovanju, pružila je uvid u širok spektar tema relevantnih za odgojitelje. Konferencije su prilika za umrežavanje, izmjenu ideja te stvaranje veza između odgojitelja i stručnih suradnika. Kroz ovakve aktivnosti, stvara se dinamično okruženje u kojem se potiče kontinuirano učenje, profesionalni razvoj i pružanje najboljeg mogućeg odgoja i obrazovanja za djecu te pozicije u kojoj stručnjaci podržavaju i uče jedni od drugih.

Odgojiteljica Melita Filipović i ravnateljica Vida Risek predstavile su projekt na kojem radi skupina Latice. Projekt pod nazivom „Mali čuvari velike baštine“ primjer je kako se suradnjom s lokalnom zajednicom i roditeljima djeca aktivno uključuju u život zajednice način na koji se odnose prema očuvanje kulture.

Odgojiteljica Valentina Magaš i pedagoginja Natalija Štefek predstavile su rad odgojitelja u jaslicama te načine na koje sve djeca već od jasličke dobi sudjeluju u raznim aktivnostima. Pravilnim i stalnim promišljanjem odgojitelja, razumijevanjem konteksta poznavanja djece jasličke dobi prikazani su načini na koji su odgojiteljice pripremale razne aktivnosti i poticaje za djecu.

Na kraju, predstavljanje svog rada na konferenciji, odgojitelji se stručno usavršavaju, proširuju svoje iskustvo te dugoročno grade pozitivan odnos prema radu. Promišljanje o svom vlastitom radu, radu kolegica potiče odgojitelje na daljnje usavršavanje s ciljem pružanja kvalitetnijeg rada u odgoju djece rane i predškolske dobi.

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)