Novosti

XX. Theaterspiele povezale vrtić i školu na novoj razini

15. ožujka 2024.

Udruga EKULT u suradnji s Osnovnom školom Vidovec i ove godine organizira Dramske igre na njemačkom jeziku – Theatherspiele. Ova manifestacija svakako predstavlja važan događaj za školu i udrugu. Od samih početaka organizatorica, učiteljica njemačkog jezika Lea Lesar- Dolenc nudi djeci priliku za suradnju sa mladima iz cijele Europe i to na jedinstven način – izražavanjem na stranom jeziku. Ova obljetnica obilježava godine suradnje i predstavljanja mladih talenata na sceni. Kroz dramu, djeca ne samo da usavršavaju svoje jezične vještine, već i razvijaju važne komunikacijske i emocionalne sposobnosti. Rad u skupini, kreativno izražavanje i samopouzdanje su samo neki od aspekata koje ova manifestacija promiče. Udruga EKULT potiče suradnju od samih početaka i sa dječjim vrtićem Škrinjica, Vidovec. Djeca iz najstarije odgojne skupine, svake godine aktivno sudjeluju sa kratkom predstavom. Na ovaj način uvodi ih se već od malih nogu u čaroban svijet raznolikosti stranih jezika.

Suradnja između vrtića i škole je ključni faktor koji omogućuje ovaj uspješan događaj. Kroz radionice, probe i zajedničke projekte, djeca ne samo da se međusobno upoznaju i povezuju, već i uče jedni od drugih.

Ove dramske igre nisu samo predstave koje se gledaju, već su i prilika za učenje i razumijevanje. Kroz interpretaciju likova i situacija, djeca istražuju različite aspekte života i svijeta oko sebe. Ovaj proces potiče kritičko razmišljanje, empatiju i razumijevanje različitih perspektiva. Kroz dramu, djeca imaju priliku koristiti svoju maštu i kreativnost kako bi stvorila likove, priče i situacije. Ovo potiče razvoj kreativnog mišljenja i sposobnosti izražavanja ideja na inovativan način. Sudjelovanje u dramskim igrama potiče razvoj jezičnih vještina kod djece. Oni uče nove riječi, izraze i fraze te ih primjenjuju u kontekstu različitih uloga i situacija. Kroz suradnju s drugom djecom, dijeljenje uloga i rješavanje problema unutar scene, djeca razvijaju socijalne vještine poput komunikacije, suradnje, empatije i poštovanja prema drugima. Igranje uloga i izlaganje pred publikom pomaže djeci u izgradnji samopouzdanja. Kroz pozitivno iskustvo i podršku okoline, djeca se osjećaju sigurnije izražavati svoje misli i osjećaje.

Ovogodišnja obljetnica je prilika da se prisjetimo svih uspješnih predstava i napretka koje smo postigli tijekom proteklih godina, ali i da se inspiriramo za budućnost. Nastavit ćemo poticati suradnju između vrtića i škole kako bismo osigurali da naši mališani nastave rasti i razvijati se kroz umjetnost i zajedništvo.

Dramske igre na njemačkom jeziku su više od običnih predstava – one su prilika za slavljenje kulture, obrazovanja i suradnje. Nastavit ćemo graditi na ovom temelju kako bismo osigurali da naši mališani imaju priliku izraziti se, učiti i rasti kroz umjetnost i zajedništvo koje ova manifestacija pruža.

Ovogodišnje dramske igre na njemačkom jeziku održavati će se od 18.04.2024. – 21.04.2024.

Početkom ove školske godine Dječji vrtić Škrinjica iz Vidovca te Osnovna škola Vidovec sa učiteljicom njemačkog jezika Leom Lesar-Dolenc pokrenuli su projekt vezan za ostvarivanje idejnog i grafičkog rješenja jubilarnih 20. Theaterspiele. Polaznici dječjeg vrtića Škrinjica zajedno sa odgojiteljicama su marljivo radili na idejama te ostvarili nekoliko idejnih rješenja vizualnog identiteta ovogodišnjeg Festivala. Od 4 ponuđenih izvrsnih rješenja izabrano je ono odgojne skupine „Latice“ te njihove odgojiteljice Melite Filipović te će kroz plakate, pozivnice, diplome i akreditacije vizualno predstavljati Festival. Zahvaljujemo ravnateljici, odgojiteljicama i polaznicima dječjeg vrtića Škrinjica na trudu te podršci projektu Theaterspiele te se veselimo daljnjoj međuinstitucijskoj suradnji.

Vida Risek, ravnateljica Dječjeg vrtića Škrinjica

Lea Lesar-Dolenc, učiteljica njemačkog jezika,

predsjednica udruge EKULT

 

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)