Novosti

Dječji tjedan

14. listopada 2024.

Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna bila je „Životno-praktične i tradicionalne vještine“, a Dječji vrtić Škrinjica ponosno se pridružio obilježavanju ove važne inicijative. Aktivnosti koje smo organizirali usmjerene su na razvijanje vještina koje djeci pomažu da se povežu s prirodom, očuvaju tradiciju i steknu korisne sposobnosti za svakodnevni život.

Djeca su sudjelovala u pripremi zdravih muffina od bundeve, gdje su učila o važnosti zdrave prehrane i uživala u kreativnom procesu kuhanja. Posjetili smo Uslužnu uljaru Županić, kušali svježe bučino ulje te saznali više o postupku njegove izrade, čime smo im približili podrijetlo hrane i važnost lokalne proizvodnje. Također, zajedno smo pripremali tradicionalnu bučnicu, što je djeci omogućilo da dožive dio kulturne baštine.

Uz to, organizirali smo radionice tkanja i šivanja, gdje su djeca razvijala finu motoriku i osjećaj za tradicionalne zanate. Djeca su izrađivala šuškalice od prirodnih materijala, potičući njihovu maštu i kreativnost.

Dječji tjedan dio je šire inicijative Europske godine vještina 2023.-2024., koju je pokrenula Europska komisija. Cilj ove inicijative je potaknuti razvoj vještina i cjeloživotno učenje te osvijestiti važnost prilagodbe promjenama u društvu i gospodarstvu. Aktivnosti u našem vrtiću pridonose razvijanju vještina kod djece, ali i očuvanju tradicije, stvarajući temelje za budućnost ispunjenu znanjem i razumijevanjem svijeta oko nas.

Leave A Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)