Novosti

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Dječjem vrtiću Škrinjica

24. listopada 2023.

Protekli dani u Dječjem vrtiću Škrinjica prošli su u znaku obilježavanja Dana kruha i dana zahvalnosti za plodove zemlje.  Kroz riječ, pokret i pjesmu djeca su upoznala proces nastajanja kruha (od zrna do kruha), kulturu blagovanja kruha te važnost zdrave prehrane. Približeni su im i neki narodni običaji te potaknuto stvaranje pravilnog emocionalnog odnosa djeteta i prirode. 

Djeca su imala priliku mijesiti, gnječiti, razvlačiti te oblikovati tijesto prema vlastitoj želji, puštajući pritom mašti na volji. Osim o kruhu djeca su stekla i nove spoznaje o različitim sjemenkama (pšenica, ječam, kukuruz, suncokret…) i vrstama brašna s kojima su manipulirala i istraživala.

 

Tom prigodom djeca starijih skupina Dječjeg vrtića Škrinjica zajedno sa roditeljima kod kuće su pripremala peciva, kolače, kruh te sve to donijela u vrtić. Uz pjesmu i prepune stolove kruha, peciva, kolača i plodova jeseni dočekali smo svećenika s kojim smo se zajedno pomolili, a on nam je plodove blagoslovio. Nakon blagoslova svi zajedno smo se počastili pekarskim delicijama.

Dan kruha usko je povezan i sa Svjetskim danom jabuka koji je također u Dječjem vrtiću Škrinjica obilježen prigodnim i edukativnim aktivnostima s naglaskom na zdravoj prehrani. Proučavanjem jabuke, njene strukture i obilježja te namjene djeca su spoznala značaj ove voćke za koju se kaže da je „kraljica voća“. Okušala su se i u rezanju i ribanju jabuka te spremanju raznih slastica koje su i sama degustirala. Svim ovim sadržajima kod djece je potaknuto stvaranje svijesti o važnosti zdrave prehrane i pravilnog odnosa prema hrani. S obzirom da su mališani i sami bili uključeni u pripremu zdravih obroka postali su motiviraniji za konzumiranjem istih.

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)