Novosti

Dječji tjedan u dječjem vrtiću Škrinjica

9. listopada 2023.

Kao i svake godine prvi tjedan u mjesecu listopadu obilježavamo Dječji tjedan, tradicionalnu godišnju manifestaciju posvećenu djeci koja pod motom “Ljubav djeci prije svega” obuhvaća posebno osmišljene igre i stvaralačke sadržaje s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu u obitelji i lokalnoj zajednici.

Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna je VJEŠTINA.

Poseban naglasak aktivnosti  je razvijanje vještina u području STEM-a i tradicijskih vještina. Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a sastoji se od početnih slova sljedećih područja: science, technology, engineering i mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

U obilježavanje Dječjeg tjedna svojim sadržajima i aktivnostima bile su uključene sve dobne skupine u Dječjem vrtiću Škrinjica.

Djeca mlađih skupina Dječjeg vrtića Škrinjica su uz pomoć odgojitelja izvodila jednostavne pokuse, istraživala različite fenomene te tako širila spoznaju o svijetu oko sebe. U aktivnostima eksperimentiranja bojama potaknute su dječje stvaralačke i istraživačke sposobnosti. Također su  ponuđeni i razni neoblikovani materijali za igru građenja i konstruiranja te matematičke igre koje su izradili odgojitelji. Starija pak djeca Dječjeg vrtića Škrinjica bavila  su se istraživanjem polariteta, magnetizma i strujnog kruga čime su potaknuta na razmišljanje, promišljanje  i zaključivanje. Znanja i iskustva dobivena vlastitom aktivnošću vrlo su važna za kasnije eksperimentiranje i učenje. Ovakvim sadržajima u vrtiću djeci se daje mogućnost da usvoje nove vještine, upoznaju nova područja te im se od najranije dobi usađuje pozitivan stav prema znanosti.

U suradnji s lokalnom zajednicom (Udrugom majstorica lepoglavske čipke iz  Varaždina i Kulturno-umjetničkom udrugom „Magda i Luisa“ iz Mađareva) u Dječjem vrtiću Škrinjica provedene su radionice na temu „Lepoglavska čipka“„Cvijeće od krep papira“. Cilj radionica je očuvanje tradicije  i upoznavanje  tradicijskih vještina koje su dio naše kulturne baštine.  Djeca su sudjelovala i u izradi Vidovečkog gibanika te upoznala tradicijski način kiseljenja zelja i motanja sarme.

Organiziran je i posjet Etno kući Kitec koja predstavlja kulturni duh i tradiciju vidovečkog kraja. Osim toga, djeca su imala zanimljivo iskustvo s novinarkom lokalnog radia Megaton te su o Dječjem tjednu, samoj ideji i ciljevima snimila radio emisiju koja je emitirana u sklopu radio emisije „Zarez, točka, uskličnik“.

Ostvarenim aktivnostima djeca su aktivno stjecala nova znanja o običajima našeg kraja, upoznala stare zanate i svladavala nove vještine ručnog rada, a svime time  razvijala  i osjećaj tolerancije prema drugim kulturama.

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)