Novosti

PROJEKT CARDIAB PROTECT – ciklus „Mali i zdravi“

22. rujna 2023.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije, u srijedu 20.09.2023. i četvrtak 21.09.2023. u Dječjem vrtiću Škrinjica održane su ukupno 4 radionice iz ciklusa „Mali i zdravi” u sklopu projekta CARDIAB PROTECT.

Cilj projekta je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana RH, s fokusom na područje Varaždinske županije, o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

Radionice je održala dr. med. Irena Stipešević Rakamarić, spec. javnog zdravstva koja je djeci svaki dan pročitala po dvije slikovnice koje su bile popraćene zanimljivim lutkama koje se spominju u slikovnici.

Prva priča „Tri prijatelja i zločesti mikrobi” govori o tri prijatelja koji su se razboljeli zbog neadekvatne higijene ruku i usta, odnosno zbog odbijanja cijepljenja. Nakon pročitane priče, djeci je demonstrirano pomoću modela kako se pravilno četkaju zubi i pravilna higijena ruku.

Druga priča „Tri prijatelja i Krvosis Svrdlobuš” govori o tome kako se možemo zaštiti od krpelja i kako si pomoći da ne dođe do zaraze bolestima koje prenose krpelji. Kao sporedna tema provlači se i pitanje samozaštite kod pronalaska opasnih (eksplozivnih) naprava za boravka u prirodi, a priča promovira planinarstvo, izviđaštvo i boravak u prirodi.

Treća priča „Kako se Guliver razbolio u zemlji Lilliputanaca” govori o važnosti pravilne prehrane, štetnosti alkohola i pušenja.

Četvrta priča „Tri prijatelja i skok u plićak” govori o prevenciji ozljeda na moru i važnosti zaštite od vrućina.

Cilj radionica jest povećati znanje predškolske populacije o važnosti očuvanja zdravlja općenito, o važnosti cijepljenja, osobne higijene, higijene namirnica i oralnog zdravlja.

 

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)