Novosti

Dan zaštićenih autohtonih proizvoda u Dječjem vrtiću Škrinjica

17. travnja 2023.

Dan zaštićenih autohtonih proizvoda obilježava se 14. travnja i to od 2015. godine kada je Hrvatski sabor donio odluku o njegovom obilježavanju. Tog je dana bila prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.
Danas Republika Hrvatska, na razini Europske unije, zauzima sedmo mjesto te ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Uoči Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u Dječjem vrtiću Škrinjica su prezentirani zaštićeni proizvodi vidovečkog kraja.
Predsjednica Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari“, Marija Cafuk prezentirala je djeci Varaždinsko zelje koje je zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije. Udruga „Zeljari“ ujedno je i donirala Varaždinsko zelje Dječjem vrtiću Škrinjica za pripremu današnjeg zdravog obroka.
Vrtićarci su svojim znanjem o Varaždinskom zelju i jelima od zelja iznenadili prisutne članove Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Škrinjica, Koordinacijskog odbora Općina Vidovec-prijatelj djece, Općine Vidovec i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Najpoznatije jelo od zelja za vrtićku djecu bila je, naravno, sarma.
Udruga žena Općine Vidovec ispekla je djeci Vidovečki gibanik, zaštićen žigom izvornosti na razini Republike Hrvatske, a kratku priču o izradi Vidovečkog gibanika ispričala je Agata Bistrović, članica Udruge.
U prezentaciji zaštićenih proizvoda osim Udruge „Zeljari“ i Udruge žena Općine Vidovec sudjelovao je i KUD Vidovec.

Međusobna suradnja udruga i članova lokalne zajednice važna je za održavanje ovakvih manifestacija te u njegovanju tradicije, čime se ovaj kraj može ponositi.
Odgoj i obrazovanje pridonose izgradnji osobnog, kulturnog i nacionalnog identiteta djeteta.

U današnje vrijeme važno je djetetu omogućiti takav rast i razvoj u kojem će ono sačuvati svoj nacionalni identitet, kulturu u kojoj odrasta te s ponosom nositi obilježje svoje kulturne baštine. Otvorenom, ravnopravnom i podržavajućom okolinom te suradnjom roditelja, odgojitelja i ostalih sudionika odgojno obrazovnog procesa stvaramo okolinu u kojoj podupiremo individualnost i razvojne potrebe djeteta u lokalnoj sredini.

 

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)