Novosti

Tjedan zdravlja u Dječjem vrtiću Škrinjica Vidovec – Tjedan pravilne prehrane 2023.

24. travnja 2023.

Dječji vrtić Škrinjica Vidovec u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo obilježio je Tjedan zdravlja u razdoblju od 3 do 7. travnja 2023. godine.

Ove godine Tjedan zdravlja u Dječjem vrtiću Škrinjica posvećen je pravilnoj prehrani te je obilježen u svim odgojno-obrazovnim skupinama. Tijekom cijelog tjedna, najveći naglasak je bio na izradi tanjura pravilne prehrane, a djeca su učila o važnosti žitarica, voća, povrća, ugljikohidrata i mliječnih proizvoda za pravilan rast i razvoj.

Ponedjeljak smo započeli „Uz žitarice za dobar početak tjedna“ i doručkom od žitarica i mlijeka. Djeci su prezentirane različite žitarice (pšenica, ječam, kukuruz, riža, heljda…). Istraživali smo izgled, boju i strukturu te smo uparivali žitaricu i proizvod od žitarice. Djeci su prezentirane i različite vrste brašna ( kukuruzno, pšenično, heljdino…). Posadili smo i sjemenke graha u plastične čašice sa zemljom i zalijevali vodom.

U utorak smo se „Počastili varivom, kako bi nam povrće moglo snagu dati“. Upoznali smo povrće i učili o važnosti vitamina, minerala i vlakna koje sadrži povrće. Saznali smo koje povrće raste ispod zemlje, a koje iznad zemlje. Odigrali smo zagonetku u kojoj su djeca morala pogoditi o kojem povrću je riječ. Imenovali smo povrće i istraživali koliko se koje vrste povrća nalazi na zadanoj slici. Učili smo o životnom ciklusu biljke i koliko je potrebno da povrće izraste. Uz pokret i ples pjevali smo „ Pjesmu o povrću“, odigrali „Utrku do 10“ i igru „Vrući krumpir“, gdje su djeca pomoću lopte imenovala zadano povrće. Istraživali smo povrće pomoću predloška kocke. Djeca su pričala o izgledu, okusu, boji i jelima u koje bi ukomponirali to povrće. Najmlađoj skupini, izrađena je simbolička igra sadnje i zalijevanja povrća pomoću kutije za jaja i povrća na štapiću.

Srijedu smo posvetili važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda uz moto: „Sjajne zube zahvaljujući siru i mlijeku pokaži, a svoje kosti osnaži“. Dan smo započeli sirnim namazom i mlijekom za doručak, a za užinu smo se počastili jogurtom. Učili smo o važnosti kalcija za rast kosti i zubi koji se nalazi upravo u mliječnim proizvodima. U predlošcima staklenke nalazili su se različiti proizvodi, a djeca su trebala imenovati i prepoznati mliječne proizvode pomoću svjetiljke. Pomoću slikovnog prikaza, pjevali smo pjesmicu „Zdravo piće bijele boje, mlijeko to je“. Istraživali smo koje nam sve domaće životinje daju mlijeko te smo imitirali glasanje tih životinja. Pomoću puzzla povezivali smo životinju i produkt koji ona stvara te smo saznali koje sve proizvode možemo napraviti od mlijeka.

U četvrtak smo „Čuvali zdravlje voćem, a naše će tijelo dobiti vitamina napretek“. Učili smo o važnosti pet porcija voća i povrća na dan. Istaknuli smo važnost voća za očuvanje zdravlja i zaštitu od bolesti. Za užinu smo se počastili voćnom salatom. Izrađivali smo voćne smoothie od banana, jabuka, kruška i ananasa. Odigrali smo igru memory te klasificirali voće po boji, veličini i težini. Izrađivali smo voće pomoću kolaž papira te smo istraživali u kojem godišnjem dobu, dozrijeva koje voće pomoću zadanog predloška. Izradili smo plakat duge pomoću tempera i sličica voća iz letaka te objasnili važnost svake boje za zdravlje.

U petak smo se posvetili „Bjelančevinama, da nam se vikend u dobroj formi dogodi“. Razgovarali smo o hrani u kojoj se nalaze bjelančevine i važnosti istih za naše mišiće. Doručkovali smo omlet sa šunkom, a djeca su sama postavila stol. Razgovarali smo o hrani koja se jede za doručak, i zašto je doručak najvažniji obrok u danu. Odigrali smo igru „U restoranu zdrave hrane“. Izradili smo plakat na temu „Put hrane kroz tijelo“. Kada smo prošli sve teme, djeca su izradila tanjur pravilne prehrane, pomoću predloška tanjura i namirnica koje su izrezivali iz letka.

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)