Novosti

Obilježavanje Dječjeg tjedna u dječjem vrtiću Škrinjica

7. listopada 2022.

Ljubav djeci prije svega!
Igra je djetetova najvažnija aktivnost. Kroz igru dijete uči, upoznaje svijet oko sebe. Razvija i upoznaje svoje i tuđe emocije, razvija empatiju. Kroz igru dijete stvara socio – emocionalne veze i odnose te razvija inteligenciju i motoričke vještine. Djeca kroz igru usvajaju među vršnjačke odnose, ostvaruju svoje potencijale. Bezbrižna i slobodna igra koja donosi osjećaj užitka izvire iz urođene potrebe da izrazimo sami sebe. Dajemo li djetetu dovoljno poticajno okruženje za igru, dali smo mu slobodu da se izrazi, da istražuje i da se izgradi u samosvjesnu i samopouzdanu osobu.

Potreba za igrom, za istraživanjem i učenjem urođena je svakom djetetu.
Na odraslima je da tu potrebu podržavaju, stimuliraju i pridonose
cjelokupnom razvoju djeteta.

Igra se u literaturi definira kroz razne definicije, neki autori igru dijele na nekoliko vrsta kao što su simbolička igra, igre s pravilima, pokretne igre. Svima njima svrha je ista – zadovoljiti osnovne djetetove potrebe.
UN-ova Konvencija o pravima djeteta u svom 31.članku upravo to i definira „Dijete ima pravo na igru“.
Prvi tjedan u listopadu obilježava se Dječji tjedan, ove godine upravo s naglaskom na igru.
U dječjem vrtiću Škrinjica igre nikad ne nedostaje. Kroz igru učimo, crtamo, razvijamo i potičemo sve motoričke funkcije, emocije i jačamo socijalne vještine. Osim pokretnih, simboličkih i igri s pravilima, u Dječjem tjednu smo odigrali i neke tradicionalne igre te djeci pokazali kako su se igrala djeca nekada. Povlačenje užeta, gumi – gumi, nošenje krumpira u žlici, skakanje u vreći bilo je i danas djeci zabavno i veselo što je dokaz da je djeci važno samo da se igraju. Smijeha i veselja uz igre nije nedostajalo.

 

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)