Novosti

Sadnja zelja

7. lipnja 2024.

Latice su u srijedu ( 05.06.2024.god.) sudjelovale u sadnji Varaždinskog zelja kod obitelji Cafuk čime je nastavljen i naš projekt  “Tradicija i kultura mojeg zavičaja”.

Cilj ovakvih događanja je podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani i to od najranije dobi.

OPG Cafuk bavi se proizvodnjom, pakiranjem i distribucijom poljoprivrednih proizvoda od čega se najviše ističe proizvodnja svježeg zelja i kiselog Varaždinskog zelja, a gđa Marija Cafuk je i čuvarica sjemena Varaždinskog zelja.

Varaždinsko zelje, hrvatski autohtoni proizvod, registriran i zaštićen na zajedničkom tržištu EU gdje je dobio oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla 2017.godine.

Kod dolaska na poljoprivredno zemljište, s veseljem nas je dočekala gđa Marija Cafuk koja je djeci pobliže objasnila cijeli proces od sjemena do zelja pa su tako djeca imala priliku i vidjeti kako izgleda sjeme Varaždinskog zelja, ali ga i sijati u kontejner od stiropora za presadnice, a imala su prilike i vidjeti kako izgledaju presadnice Varaždinskog zelja te ih saditi na zemlju “ručno” kao što se to nekad na polju radilo kad nije bilo strojeva.

Marljive Latice, gđa Marija počastila je u vrtiću donacijom namirnica za naš ručak pa su tako na našem stolu uz naravno juhu i meso bile krpice sa Varaždinskim zeljem i Varaždinsko zelje na salatu.

Veliko hvala gđi Mariji Cafuk, ali i našim vrijednim i marljivim Laticama.

 

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)