Projekti

Škole i vrtići za Afriku

5. lipnja 2022.

Na temeljima vizije Nelsona Mandele da obrazovanje može transformirati živote ljudi, ali i cijelih zajednica, 2004. godine pokrenuta je inicijativa Škole za Afriku kako bi svako dijete tog kontinenta dobilo svoju priliku za obrazovanje.
Ova važna inicijativa ujedinila je svijet – 27 zemalja do sada je prikupilo više od 300 milijuna američkih dolara, čime je više od 30 milijuna djevojčica i dječaka dobilo priliku za školovanje!
Ured UNICEF-a za Hrvatsku inicijativi se pridružio 2008. godine edukativno-humanitarnim programom Škole za Afriku koji provodi u suradnji s dječjim vrtićima, školama te centrima za odgoj i obrazovanje diljem Hrvatske.
U zajedništvu ispunjenom dobrom voljom, humanošću i vjerom u ostvarivost promjena djeca i mladi uče o dječjim pravima, nejednakim mogućnostima i međunarodnoj solidarnosti te pomažu u stvaranju boljih uvjeta života za djecu Afrike. Do sada su, zajedno sa svojim zajednicama, djeca i mladi Hrvatske prikupili više od šest milijuna kuna za obrazovanje djece Ruande, Etiopije i Burkine Faso!

Prikupljenim sredstvima izgrađene su i opremljene brojne škole, a postojeće obnovljene, izgrađena su školska igrališta, a djeci je osiguran pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama. Otvoreni su centri za rani odgoj i obrazovanje za najmlađu djecu, a djeca koja su prekinula školovanje ili bila primorana raditi dobila su priliku pohađati centre za alternativno obrazovanje.

Dječji vrtić Škrinjica projekt je provodio u pedagoškoj godini 2021./2022.
Djeca su u suradnji s odgojiteljima izrađivala razne predmete koje su zatim prodavali na humanitarnom štandu u tri ciklusa. Kroz provedbu projekta, djeca su učila o drugim kulturama, načinu života te time razvijala senzibilitet prema drugima.

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)