Novosti

“Mali čuvari velike baštine”

1. veljače 2024.

Uvođenje tradicijskih aktivnosti u dječji vrtić ima ključnu ulogu u oblikovanju budućih generacija i čuvanja kulturnog nasljeđa. Tradicijske aktivnosti pomažu u očuvanju kulture, povijesti i identiteta. Kroz aktivno sudjelovanje u planiranju i realiziranju aktivnosti djeca se povezuju na pozitivan način sa svojom kulturom u kojoj žive. Povezuju se sa prošlošću i istražuju svijet kakav je nekad postojao. Na taj način razvijaju poštovanje prema vlastitoj kulturi ali i prema drugim kulturama. Kroz sve segmente razvoja djeca razvijaju svoje vještine kao što su motoričke, kreativne, komunikacijske i socio emocionalne vještine. Poticanjem aktivnosti koje u sebi sadrže elemente tradicijskih obilježja kod djece se razvija i svijest o održivosti i ekologiji. Takve aktivnosti često sadrže ili potiču manipuliranje prirodnim materijalima ili zahtijevaju neke tehnike koje promoviraju održivost.

U projektu „Mali čuvari velike baštine“ sudjeluju djeca iz odgojne skupine Latice sa svojim odgojiteljicama Melitom Filipović  i Danijelom Poljan Cmrečak. Djeca su kroz projekt razvijala vještine izrade cvijeća od krep papira, lutkica i jaslica od komušine, sudjelovali su u sadnji zelja, izradi sarme, vidovečkog gibanika. Posjetili su Etno kuću Kitec u kojoj su vidjeli zanimljive starinske predmete, narodnu nošnju.

Kroz primjer naše vrtićke prakse želimo prikazati na koje načine djeca sama doprinose razvoju lokalne zajednice te načine na koje uspostavljamo kvalitetnu partnersku suradnju sa lokalnim proizvođačima i udrugama, a sve u cilju očuvanja lokalne kulturne baštine. Različitim likovnim aktivnostima, istraživačkim aktivnostima djeci omogućavamo adekvatan kontinuitet u njihovom razvoju vodeći se polazištem koji osigurava adekvatne uvjete za zadovoljavanje temeljnih prava djeteta a to je pravo na igru. Kroz projektni rad odgojitelji zajedno s djecom razvijaju svoju odgojno obrazovnu praksu.

Provođenje tradicijskih aktivnosti u dječjem vrtiću pomaže u očuvanju kulturnog nasljeđa, potiče socijalni razvoj, razvija kreativnost te podučava djecu vrijednostima koje ostaju za cijeli život.

Željeli bi zahvaliti Općini Vidovec, Udruzi žena Vidovec, OPG Cafuk Mariji iz Domitrovca,  Udruzi „Magda i Luisa“  na realizaciji aktivnosti koje su se provodile u sklopu projekta kao i svim roditeljima koji su nam na bilo koji način pomogli u opremanju centra starina.

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)