Novosti

Posjet vatrogasaca i policije Dječjem vrtiću Škrinjica

27. svibnja 2024.

Naš dječji vrtić organizirao je posebne dane za posjet vatrogasaca i policije. Cilj posjeta bio je educirati djecu o važnosti sigurnosti i uloga koje vatrogasci i policajci imaju u našem društvu, ali i pružiti im priliku da se zabave i postave pitanja koja ih zanimaju.

Dolazak Vatrogasaca

Posjet je započeo dolaskom vatrogasaca u crvenom vatrogasnom kombi vozilu. Djeca su s nestrpljenjem dočekala vatrogasce koji su ih oduševili u svojim odijelima. Posebno oduševljenje izazvale su kacige vatrogasaca koje su djeca mogla isprobati.  Vatrogasci su prvo održali kratko predavanje o tome što sve rade, kako izgledaju njihovi radni dani i zašto je njihov posao važan. Objasnili su djeci kako se ponašati u slučaju požara, kako koristiti vatrogasni aparat i zašto je važno ne skrivati se ako se nađu u opasnosti.

Djeca su imala priliku izbliza pogledati vatrogasnu opremu. Također su mogli ući u vatrogasni kombi i vidjeti kako izgleda njegova unutrašnjost. Vatrogasci su im pokazali kako koriste vatrogasno crijevo i pustili vodu, a posebno oduševljenje nastalo je kada su i oni sami mogli koristiti vatrogasno crijevo kojim su pokušali „ugasiti požar“.

Po završetku druženja vatrogasci su djeci uručili edukativne bojanke i voće.

Posjet Policije

Nakon vatrogasaca, u ponedjeljak su nas posjetili i policajci. Oni su djeci objasnili što policija radi i kako se brinu za sigurnost svih nas. Policajci su razgovarali o važnosti pridržavanja prometnih pravila, kako se ponašati u prometu i što učiniti ako se izgube ili nađu u opasnoj situaciji. Poseban naglasak bio je sigurnost u prometu za djecu koja kreću u prvi razred. Za tu priliku uručeni su im reflektirajući prsluci kao jedan od temelja sigurnog kretanja prometnicom.  Djeca su na poligonu imala priliku pokazati svoje znanje u ponašanju u prometu.

Jedan od najzanimljivijih dijelova posjeta bio je kada su policajci pokazali svoju opremu. Osim opreme djeca su mogla sjesti na policijski motocikl. Posebno uzbudljivo bilo je kada su policajci omogućili djeci da uđu u policijski automobil, uključe sirenu i svjetla, što je izazvalo puno smijeha i uzbuđenja.

Posjet vatrogasaca i policajaca bio je iznimno uspješan i koristan. Djeca su kroz igru i interakciju s pravim profesionalcima naučila važne lekcije o sigurnosti. Osim toga, ovakvi posjeti pomažu djeci da shvate kako su vatrogasci i policajci naši prijatelji koji su tu da nam pomognu.

Zahvaljujemo vatrogascima DVD Nedeljanec – Prekno, posebno tajnici Ivančici Novak i policajcima što su izdvojili vrijeme za naš vrtić te djeci priuštili jedno novo vrijedno i nezaboravno iskustvo.

Komentiraj:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)